Terug

Dorpsraad Abbekerk - Lambertschaag in gesprek met provincie

Dorpsraad Abbekerk-Lambertschaag nam in 2021 het initiatief voor een gesprek met provincie Noord-Holland over de wens voor woningbouw in het dorp Abbekerk. 

Hamvraag: is er woningbouw mogelijk in Bijzonder Provinciaal Landschap?

Buiten de komgrenzen

De dorpsraad A-L is samen met gemeente Medemblik in gesprek met de provincie Noord-Holland over het vinden van een locatie voor woningbouw buiten de komgrenzen van het dorp. Klein probleem: het gebied rondom het dorp is door de provincie aangewezen als Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL). Hierdoor zijn de mogelijkheden voor woningbouw zeer beperkt (maximaal 11 woningen!) en dat slechts onder bepaalde condities.

Geen museumdorp  

Ben de Gooijer namens de dorpsraad: "Wij hebben als dorpsraad contact gezocht met de gemeente, de woningcorporatie, de archeologische dienst en de provincie. Wij willen geen museumdorp worden.

De provincie pretendeert zich hard te maken voor het aanjagen van de woningbouw (Zie het Masterplan wonen, red.). Maar door het BPL van diezelfde provincie kan hier nauwelijks gebouwd worden.

Wij hebben hier woningen nodig voor jongeren, alleenstaanden en ouderen. Dat is belangrijk voor de doorstroming, vitaliteit en leefbaarheid van Abbekerk." 

Abbekerk-dorpsstraat
Dorpsraad A-L: "Wij willen geen museumdorp zijn."

Pilot    

In juni 2021 is Gedeputeerde Wonen, de heer Cees Loggen door de dorpsraad, samen met de gemeente en de archeologische dienst, rondgeleid rond het dorp. De Gooijer: "Provincie, gemeente en dorpsraad zijn als stap na de rondleiding, als een pilot, in gesprek over de mogelijkheden voor woningbouw. Inmiddels is er door de gemeente ook een landschapsarchitect ingeschakeld. Wij willen de schoonheid van onze omgeving bewaren maar toch bouwen."

Meer over dorpen en Dorpsraad Abbekerk-Lambertschaag

 

Creatieve ideeën blijven aandragen  

Dorpswerk Noord-Holland organiseerde op 17 juni 2021 een online bijeenkomst over het Vlottrekken van de woningmarkt.

Lees meer over randvoorwaarden voor bouwen in het landelijk gebied Noord-Holland, in dit artikel.

 

Artikel geplaatst op 27 januari 2022.

 

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn